Prvá letná olympiáda nízkoprahov je úspešne za nami

27.06.2012 14:11

Súťaže v olympijských disciplínach, sprievodné aktivity, občerstvenie, diplomy, medaile a skvelá atmosféra. To všetko sa dalo zažiť na I. Letnej olympiáde nízkoprahov, ktorú v sobotu 16. júna 2012 v areáli Saleziánov Don Bosco Petržalka zorganizovali nízkoprahový klub Fun Club Fortuna a Spoločnosť Úsmev ako dar. Viac ako 70 detí z Devínskej Novej Vsi, Dúbravky a Petržalky si tak malo možnosť zmerať svoje sily v individuálnych i kolektívnych športoch a naplno všetkým ukázať svoj talent. atletika, futbal, vibíjaná, tanec i cyklistika, to je len časť disciplín do ktorých sa deti a mládež z bratislavských nízkoprrahov mohli zapojiť.

Ako to vlastne začalo:

Všetko to začalo začiatkam tohto roku kedy skupina mladých dobrovoľníkov z nízkoprahového klubu Fun Club Fortuna prišla s nápadom usporiadania letnej olympiády pre deti a mládež s ktorou pracujú. No potom prišiel ešte smelší nápad - zorganizovať olympiádu pre deti a mládež z bratislavských nízkoprahov. Táto myšlienka nás nadchla natoľko, že sme sa s chuťou pustili do príprav tohto podujatia. Najzdopovednejšiu úlohu na seba prevzala Zuzka Spiessová, ktorá sa stala hlavnou organizátorkou olympiády. Začal sa kolotoč príprav športového podujatia aké, ktorého cieľom bolo oživiť deťom ich víkendový stereotyp, podporiť detské talenty a obnoviť spoluprácu medzi nízkoprahmi. Táto myšlienka zaujala nie len zúčastnené nízkoprahy, ale aj sponzorov, ktorí sa rozhodli túto akciu podporiť.

Deň s veľkým D:

Areál Saleziánov sa už od skorého rána začal zapĺňať dobrovoľníkmi z Úsmevu ako dar a spoločnosti DELL Slovensko, ktorí sa rozhodli pomôcť pre realizácii letnej olympiády. Rýcjlo sme doladili posledné veci a s úderom deviatej hodiny už niektorí z nás sedeli pri registrácii zúčastnených nízkoprahov. Každý nízkoprah dostal pri registrácii organizačné pokyny pre vedúcich nízkorpahov a menovky pre označenie deti i vedúcich. Medzi prvými prili ako inak nízkoprahovové kluby Ichtys a Fun Club Fortuna. A keďže do oficiálneho začiatku olympiády bol ešte čas, deti sa mali možnosť presunúť ku altánku za volejbalovým ihriskom, kde boli pre ne pripravené zaujímavé voľnočasové aktivity.

Pár minút po desiatej sa slova ujala riaditeľka bratislavskej pobočky Úsmevu ako dar a skvelá moderátorka Mila Bezáková, ktorá krátkym príhovorom otvorila toto veľkolepé športové podujatie. Hneď potom sa začali súťaže v individuálnych disciplínach ako atletika, skok medzi pneumatikami, hod kriketkou, skok miesta či skákanie vo vreci.

Na poludnie sa začali súťaže v kolektívnych športoch ako futbal, vibíjaná a tanec. Nechýbala však ani cyklistika, či preťahovanie lanom. Najväčím lákadlom pre chalanov bol nepochybne futbalový turnaj do ktorého sa všetci všetci s plným nasadením. Naši chalani išli do tohto turnaja s cieľom vyhrať všetky zápasy čo sa im nakoniec po náročných zápasoch podarilo vybojovať.

Najväčším úspechom bolo asi tanečné vystúpenie detí, ktoré naplno predviedli svoj talent. Veľkým prekvapením boli nie len chlapci a dievčatá z Kopčian, ale aj malá Medlinka, ktorá by mohla kľudne vystúpiť aj na našom Najmilšom koncerte roka. Porota, ktorej predsedom bol skvelý tanečník Juraj Novotný to veru vôbec nemala jednoduché.

Do súťaže v preťahvoaní lanom sa nezapojili len deti z bratislavských nízkoprahov, ale aj Deláci, ktorí si zmerali sili s úsmevákmi. Tí však boli o niečo silnejší a tak súbooj v preťahovaní vyhrali

Po skončení všetkých disciplín prišlo na rad slávnostné vyhodnotenie v rámci ktorého sme deti odmenili medailami, diplomami a darčekovou taškou so sladkou i vecnou odmenou za účasť na olympiáde.

Pre všetkých účastníkov olympiády bolo počas dňa pripravené občerstvenie v podobe rôznych mineráliek a a malinoviek, nechýbali však ani pizza, nanuky, pukance, či čokoládová toorta s logom olympiády.

Do organizovania tohto výnimočného športového podujatia sa celkovo zapojilo 39 dobrovoľníkov z nízkoprahu Fun Club Fortuna, Úsmevu ako dar, spoločnosti  DELL Slovensko  našich kamarátov, ktorím patrí obrovské poďakovanie za všetko čo pre nás v rámci olympiády urobili. Osobitné po´dakovanie patrí našim partnerom: Saleziánom Don Bosco Petržalka, spoločnostiam DELL Slovenskom a. s., Madness Advertising company, ENGE a Wimex s.r.o., ako aj firme Rhea, s. r. o. bez ktorých by sme túto olympiádu nemohli zorganizovať. 

Nuž a ako by to bolo keby sme sa na zhodnotenie olympiády neopýtali Milky Bezákovej, riaditeľky bratislavskej pobočky úsmevu ako dar: "Podľa mňa to bolo super podujatie, zvládli ste to na 100%. Som rada, že sme sa mohli aj my spoznať a že ste sa zohrali ako dobrovoľnícky tím - nie len fortuňácky, ale aj bratislavský." Nuž a ako toto podujatie hodnotia ostatné nízkoprahy? "Chcela by som sa Vám poďakovať v mene Ulity aj detí. Akcia bola úžasná, deti motivovala viac trénovať v tancovaní i vo futbale. Veríme že sa táto akcia zopakuje aj budúci rok. Myslím že miesto bolo vybrané veľmi dobre," povedala Monika Juríková z komunitného centra Ulita. "Z našej strany Vám tak isto patrí veľké poďakovanie, že ste sa pokúsili zorganizovať takú veľkú akciu. Decká mali fakt radosť, tešia sa na diplomy a ak do budúcna vylepšíme pár organizačných vecí tak sa máme na čo tešiť :-)" doplnila Iveta Figurová z Mládeže Ulice. Peter Mozéš z nízkoprahového klubu ichtys k tomu dodal: "Veľmi dobrý výber areálu a zo strany dobrovoľníkov veľmi dobre zabezpečené." Z týchto reakcií teda vyplýva, že I. Letná olympiáda nízkoprahov sa všetkým páčila. Nuž a čo dodať na úplný záver? Dovidenia nabudúce. :-)

Text: Jaroslav Filo
Foto: Fun Club Fortuna